Amazon VAT Numarası Nasıl Alınır?

Amazon VAT Numarası Nasıl Alınır?

Amazon Avrupa ile Türkiye’den Avrupa Ülkelerine ürünlerinizi satıyorsanız ya da satmayı planlıyorsanız, Amazon VAT numarası dikkat etmeniz gereken önemli bir konudur. Türkiye’den satış yapan bir FBM satıcısıysanız Amazon Avrupa’da, satışlarınızı büyütmek ve yasal prosedürlere takılmamak için bir VAT numarasına sahip olmalısınız. Bir VAT numarasına sahip olmadan Amazon Avrupa’da satış gerçekleştiremezsiniz. Peki VAT numarası tam olarak nedir? Detaylı olarak inceleyelim.

VAT Numarası Nedir?

Vergi dünyasında sıkça kullanılan VAT numarasının açılımı Value Added Tax’dır. Türkiye’de kullandığımız katma değer vergisi yani KDV anlamına gelir. VAT numarası ile devlet vatandaşın yaptığı her alışverişi vergiye tabi tutar. Yani satıcı olarak yaptığınız her satış için devlet bir vergi koymuş olur. VAT, AB’de alınıp satılan mal ve hizmetlere eklenen değer üzerinden değerlendirilir. Malların üretimi, dağıtımı ve hizmetlerin sağlanmasını içeren tüm ticari faaliyetleri kapsar. Amazon Avrupa’da vergiye uyumlu kalmak, çevrimiçi işletmeler için her zaman en önemli noktalardandır ve uyumluluğu sağlamak için, bir VAT numarası almak ilk adımlardan biridir. Çünkü vergi işlemleri tam olmadan satış yapan firmalar için çok ağır prosedürler uygulanmaktadır. Dolayısıyla Amazon Avrupa üzerinden AB ülkelerine satış yapıyorsanız VAT numarası almaya çok dikkat etmelisiniz.

Neden Alınmalıdır?

Avrupa’da vergi denetimleri çok sıkı tutulmaktadır. Bu sıkı denetimler sonucunda VAT numarası almadan satış yaptığınız tespit edilirse Avrupa’daki satış imkanınızı tamamen kaybedersiniz. Ayrıca Avrupa’da herhangi bir E-Ticaret platformunda satıcı olduğunuzda o ülke için vergi mükellefi haline gelirsiniz. Bu mükellefiyetin oluşabilmesi için VAT numarasına sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde ürünlerinizin Türkiye’den Avrupa’ya gönderimine izin verilmez.

Her Avrupa ülkesi için farklı VAT numarası alınmaktadır. Yani gerekli durumlarda aynı şirket için birden fazla VAT numarasına sahip olabilirsiniz.

Amazon Avrupa VAT Kaydı Nasıl Yapılır?

Herhangi bir AB ülkesinde VAT kaydı oluşturmak için, eksiksiz ticari belgelerinizin yanı sıra geçerli pasaportunuz ve diğer idari evraklarınızın yanınızda olması gerekir. Çoğu durumda, çevrimiçi ortamlarda da VAT kaydınızı oluşturabilirsiniz. VAT numaranız, işletmenize atanan benzersiz bir numaradır. Sistem her AB ülkesi için farklıdır.

FBM modeli içerisinde ürünlerinizi tek tek Avrupa’ya göndermeniz için VAT numarası yeterlidir. Ancak sadece VAT numarası ile ürünlerinizi toplu olarak Avrupa’ya gönderemezsiniz. VAT numarasının yanı sıra EORI numarasına da ihtiyacınız olacaktır.

EORI Numarası Nedir?

“Economic Operators Registration and Identification number” kısaca gümrük numarasıdır. EORI, ithal edilen malları KDV ve işletme numaranıza bağlar. Gümrüklerde gecikmeleri önlemek ve ithalat KDV’nizi talep edebilmenizi sağlamak için ürünlerinizi ithal etmeye başlamadan önce EORI’nize ihtiyacınız vardır. Ürünlerinizi toplu halde Avrupa’ya sokabilmeniz için gümrük numarasına sahip olmanız gerekir. EORI numarası bütün Avrupa gümrüklerinde kimlik belirleme numarasıdır ve “EORI online database” kaydının olması gerekir.

F22 Belgesi Nedir?

F22 belgesi Almanya’nın uyguladığı E-Ticaret izin belgesidir. Bu belge ile Almanya’da yaptığınız ticari işlemlerin vergi mükellefiyeti kapsamında gerçekleştiğini gösterirsiniz. Temmuz 2021 itibari ile Almanya merkezli E-Ticaret (Amazon, Etsy, E-Bay vs) satıcılarının F22 belgesi göstermeleri zorunlu hale gelmiştir. Bu belge sayesinde olası vergi denetimlerinde verilen aylık muhasebe beyannamelerinin doğru verilip verilmediği kontrol edilir.

Tek Bir VAT Numarası ile Tüm Avrupa’ya Satış Yapılabilir mi?

Prepdepo olarak Türk şirketiniz için Almanya Vergi dairelerinden VAT ve F22 belgelerini temin etmekteyiz. Ürünlerinizi Almanya Amazon Depolarında depolayarak Tüm Avrupa’ya Threshold limitleri içerisinde satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda Almanya Amazon pazarında sınırsız satış imkanları ile daha fazla müşteriye anında ulaşabilirsiniz. Ancak ürünlerinizi Almanya Amazon Depolarında değil farklı ülke depolarında depolamak istediğiniz takdirde depoladığınız her ülke için VAT numarası almanız gerekmektedir.

Threshold Limitleri Nedir?

Threshold Almanya dışındaki diğer Avrupa ülkelerine gerçekleştirebileceğiniz satışın gümrük eşik değeridir. Sadece Almanya’dan alınan VAT numarası ile tüm Avrupa’ya yapacağınız satışların bir limiti vardır.

Prepdepo olarak Almanya’yı anakara kabul ederek Almanya’dan VAT numarası temin ettiğimiz için Almanya Amazon depolarından tüm Avrupa’ya satışlarınızı gerçekleştirme imkânı sunuyoruz. Almanya’dan herhangi bir farklı Avrupa ülkesine senelik 35.000€’a kadar satış yapabilirsiniz. Bu limit aşıldıktan sonra ilgili Avrupa ülkesinden de VAT numarası alınması gerekmektedir.

Amazon Avrupa’da satıcı olarak AB ve Almanya ‘da uyumlu olmanıza nasıl yardımcı olabileceğimizi öğrenmek için uzman ekibimizle görüşmek ve detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın.

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi